Makale Tarihi: 10.04.2020

Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin Koca İle Görüşme

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak ve Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney, T.C. Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin Koca'nın daveti üzerine, 08.04.2020 Çarşamba akşamı Sayın Bakan ile makamında görüştüler.

Sağlık Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Şuayip Birinci, Sağlık Bakan Yardımcısı Sayın Halil Eldemir, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Sayın Dr. Ecz. Harun Kızılay ve USHAŞ Genel Müdürü Cevat Şengül'ün de yer aldığı görüşmede, maske temin süreci ele alındı ve ayrıca, Ticaret Bakanlığı tarafından eczanelere gerçekleştirilen denetimlerde haksız şekilde cezalar kesildiği belirtilerek denetimlerin durdurulması ve eczacılara kesilen cezaların iptal edilmesi talebimiz Sayın Bakan'a arz edildi. Sayın Bakan bu konuda Sayın Ticaret Bakanı ile görüşme yapacaklarını ifade etti.

Sayın Bakan, koronavirüs hastalığı ile mücadelede Birinci Basamak Sağlık Hizmet Sunucusu olan eczanelerin, halka sağlanacak maske temini konusunda çok önemli bir rol oynayacaklarını ifade etti.

Sayın Bakan, 20 ile 65 yaş arasındaki vatandaşların maske teminlerinin eczanelerden yapılmasının en uygun yöntem olduğu konusunda karar alındığını; eczanelerden maske temini uygulamasıyla ilgili olarak ayrıntılı bilgilendirmenin de Sağlık Bakanlığı ve TİTCK Başkanlığı tarafından yapılacağını ifade etti.

Görüşmede, Türk Eczacıları Birliği olarak, bulaş riskinin engellenmesi için, maske temininin pratik ve en hızlı şekilde yapılacağı bir yöntem belirlenmesi talebimiz Sayın Bakan'a ve diğer katılımcılara iletildi.

Görüşmede, maske temin sürecinin yürütümü konusunda şu bilgiler alındı:

• Uygulamaya, 10.04.2020 Cuma günü, maskelerin eczanelere ulaşmasının ardından, ilk etapta İstanbul ve Ankara illerinde başlanacaktır.
  • Önümüzdeki günlerde, illerin büyüklüğüne göre yapılacak planlama ile diğer illerde de eczanelerden maske teminine başlanacaktır.
  • İlk aşamada yapılan planlamaya göre, maskeler depolar ve kooperatifler aracılığı ile, eczane başına günlük 10 kutu (500 adet) olacak şekilde ulaştırılacaktır.
  • Eczanelere verilecek olan maske sayısı, üretim adedine göre Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek ve vatandaşa atılacak cep mesaj eczanelere gönderilen maske sayısı ile orantılı olacaktır.
  • Eczanelerden maske temini uygulaması, kendisine kısa mesaj (SMS) gelen vatandaşlarımızın eczaneye başvurması ile gerçekleşecektir.
  • Vatandaş kendisine gelen cep mesajı eczaneye göstermek suretiyle ilk aşamada 7-10 günlük süre için 5 adet maske alabilecektir.
  • Vatandaşın cep telefonuna gelen kod eczane tarafından Reçetem Sistemine girilecektir.

Görüşmede, vatandaşa aynı zamanda PTT, pazar yerleri, market girişleri ve sanayide çalışanlara işverenleri tarafından verilen maskelerin verilmeye devam edeceği ifade edilmiştir.

Konu hakkında Sağlık Bakanlığı ve TİTCK Başkanlığı tarafından yapılacak duyurular doğrultusunda, Birliğimiz tarafından bilgilendirme yapılmaya devam edilecektir.

Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.