Makale Tarihi: 12.02.2020

Hassas Terazi ve Gram Takımları Kalibrasyon ve Belgelendirme İşlemleri Hakkında

Bilindiği üzere İlçe Sağlık Müdürlükleri tarafından eczanelerimizde yapılan rutin denetimlerde terazilerin ve kütle setlerinin muayene ve kalibrasyon işlemlerinin de tamamlanmış olması; yeni temin edilmiş ise ilgili faturaların ibraz edilmesi; mevcutta bulunanlar için ise muayene ve/veya kalibrasyon evraklarının bulundurulması talep edilmektedir.

Ayrıca 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu gereği tartı aletlerinin şubat ayı sonuna kadar muayene ve kalibrasyonlarının yaptırılması, aksi takdirde İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü'nce idari para cezası uygulanacağı (2.600,00 TL) ilgili idare tarafından duyurulmuştur.

3516 sayılı Ölçüler ve Ayar kanununun 15. Maddesinin (c) fıkrası gereğince; Beyanname vermeyen, damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletlerini kullanan kişilere idari para cezası verileceği belirlenmiş olduğundan, meslektaşlarımızın konu hakkında azami dikkat göstermesi önemlidir.

*Eczanelerde majistral ilaç yapımında kullanılan 2. Sınıf Otomatik Olmayan Tartı Aletlerinin periyodik muayeneleri ve belgelendirme işlemleri Antalya ili için tek yetkili firma olan Özmen Kalibrasyon tarafından yapılacaktır.

HASSAS TERAZİ (TARTI ALETLERİ) MUAYENE VE BELGELENDİRME İŞLEMLERİ

Eczanelerimizde kullandığımız 2020 yılı içinde muayene süresi dolan veya dolacak tüm tartı aletleri için 3516 Sayılı Kanun gereği Şubat ayı sonuna kadar tartı aletleri beyanı başvurusu yapılması gerekmektedir. Beyanname Özmen Kalibrasyon tarafından eczanede doldurulup Özmen Kalibrasyon yetkilisi tarafından teslim alınacaktır. (Başvuru bu şekilde yapılmış olacaktır)

2.Sınıf otomatik olmayan Tartı Aletlerinin Periyodik muayene ve belgelendirme işlemleri için muayene ve damgalama ücreti 26.12.2018 tarihli resmi gazetede KDV dahil 96,88 TL olarak yayınlanmıştır. Bu bedel yapılan işlem esnasında Özmen Kalibrasyon yetkililerince eczanede (NAKİT) tahsil edilecek ve faturası eczanelerimize teslim edilecektir.(bu işlem için eczacı odası yada bankaya herhangi bir ücret yatırılmayacaktır.)

Terazilerin kalibrasyonu beyannameler toplandıktan sonraki oluşturulacak takvime göre Özmen Kalibrasyon tarafından eczanelerinizde yapılacaktır.

NOT: 2019 yılı ve sonrası hassas terazi alan veya 2019 yılında kalibrasyon yaptıran meslektaşlarımızın bu yıl için kalibrasyon işlemi yaptırmalarına gerek yoktur. (Kalibrasyon işlemleri 2 yılda bir yapılmaktadır. Lütfen hassas terazinizin kalibrasyon tarihlerini kontrol ediniz.)

GRAM TAKIMLARI (KÜTLE SETLERİ) MUAYENE VE DAMGALAMA İŞLEMLERİ

Gram ve kütlelerin muayene işlemleri daha önceki yıllarda Antalya İl Bilim Sanayi tarafından odamız aracılığı ile topluca yapılmaktaydı. Yeni çıkan kanun ile gram ve kütlelerin kalibrasyon ve damga işlemleri Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ne devredilmiştir. Kalibrasyon ve damgalama işlemleri Ankara, Bursa ve Sakarya TSE Laboratuvarlarında yapılacaktır.

Odamız tarafından gram ve kütle setlerinin kalibrasyon ve damgalama işlemlerini kolaylaştırmak ve maliyetleri düşürmek için ekte bulunan yazı ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına başvuru yapılmış olup, cevap yazının olumlu gelmesi durumunda ayrıca bilgilendirme yapılacaktır.

Muayene başvuruları, 28.02.2020 tarihi saat 17.00'a kadar Türk Standartları Enstitüsü(TSE) https://basvuruportal.tse.org.tr/ adresi üzerinden yapılacaktır.

Odamız tarafından bakanlığa gönderilen yazı için tıklayınız.

Gram takımı başvuru kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.

Ölçü aletleri ücret tarifesi için tıklayınız.