Makale Tarihi: 21.03.2020

Eczacı Kamuoyuna

Değerli Meslektaşlarım

Antalya Eczacı Odası Yönetim Kurulu olarak bu zorlu süreçte 1. Basamak sağlık hizmeti sunan halk sağlığını korumak için en önde mücadele eden meslektaşlarımızın ve eczane personellerimizin sağlığını korumak en önemli önceliğimizdir. Eczacılarımız ve eczane personellerimiz için koruyucu ve önleyici birçok uygulamaya imza attık.

Bu kapsamda eczanelerimizin çalışma koşullarını kolaylaştırmak amacıyla yaz saati uygulaması ileri bir tarihe ertelenmiş olup, aynı mesai saatlerinde çalışmaya devam edilecektir. COVID-19'a karşı alınan tedbirler çerçevesinde Antalya İl Sağlık Müdürlüğü görüşleri doğrultusunda tutulacak nöbetler ve mesai saatleri konusunda planlamalarımız tamamlanmıştır.

Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Sayın Dr. Ecz. Harun KIZILAY ve Antalya İl Sağlık Müdürü Sayın Dr. Ünal HÜLÜR ile yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda mesai saatleri içerisinde mesafe önlemi uygulamaları, maske ve gözlük kullanılarak hizmet sunulması, nöbet saatlerinde ise güvenlik önlemleri kapsamında isteğe bağlı olarak kepenk arkasından hizmet verilmesi uygun bulunmuştur.

Bu kapsamda;

-19 Mart 2020 itibariyle başlayacak şekilde tüm eczanelerimizin dezenfeksiyon ve sterilizasyonu için Medicate Türkiye firması ile anlaştık. Eczane dezenfeksiyon işlemlerimiz başlamıştır. Tüm eczanelerimiz ücretsiz olarak dezenfekte edilecektir.

Buna ek olarak tüm Belediyelerimize sorumluluk alanlarındaki eczanelerin ek olarak dezenfeksiyona tabi tutulması için yazışmalarımızı tamamladık ve birçok belediyemiz tarafından uygulama başlatılmıştır.

-Tüm bunların yanında Genozon Firması anlaşmamız gereği ücretli olarak belirtilen şartlarda dezenfeksiyon hizmeti verebilecektir. (Meslektaşlarımızın oda sekreteryalarımıza isim yazdırdığı takdirde Antalya merkez için 85 TL, merkez haricinde kalan eczanelerimiz için ise 95 TL karşılığında isteğe bağlı olarak dezenfeksiyon işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir.)

-Eczanelerimizde kullanılmak üzere maske temin edilerek, uyarı broşürleri ile birlikte tüm eczanelerimize dağıtımına başlanmıştır.

Hastalarımıza satışa sunulacak ekonomik fiyatlı maske anlaşmaları da tamamlanmış olup Odamız Kamu İktisadi İşletmesine sevkiyatı beklenmektedir.

Meslektaşlarımız ve personelleri için koruyucu gözlükler odamızca temin edilmiştir ve odamızdan ücretsiz olarak teslim alınabilecektir.(İlçelerdeki temsilcilerimiz dağıtımı gerçekleştirirken, merkezde Perge ofisimizden temin edilebilecektir)

-Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun ilgili yazısı ile eczanelerimize el antiseptiği hazırlanma yetkisi verilmiştir. Bu sayede eczacılarımız mesleki sanatını icra ederek halk sağlığına katkı sağlayabilecektir. Eczanesinde antiseptiği yapmak isteyen meslektaşlarımıza, ürün yapımında kullanılmak üzere uygun fiyatlı hammadde ve ambalaj temini için görüşmeler devam etmektedir. Bu sayede halkımıza doğru ürünleri en ekonomik fiyattan buluşturma imkanımız doğacaktır.

Tüm insanlığın sosyal ve mesleki değerlerinin sınava tabi tutulduğu bu zor zamanda mesleki yeminine riayet ederek canla, başla, fedakârca görevinin başında halk sağlığına hizmetini esirgemeyen tüm meslektaşlarıma ve çalışanlarımıza teşekkür eder, sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle saygılarımı sunuyorum.

Ecz. Mehmet ERTEKİN
Antalya Eczacı Odası